Ost- och skinkpaj med krispig sallad

POPULÄRT
Ost- och skinkpaj med krispig sallad
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Ost- och skinkpaj med krispig sallad

13

20 ingredienser

1 h

Catarina bjuder på sitt bästa recept på paj med ost och skinka. För att få till en bra smak och fin konsistens på fyllningen väljer hon två olika sorters ostar - en mild lagrad och den mer smakrika Västerbottensosten.

Ingredienser

portioner4 - 6

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 3 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 1 gul lök, stor
  • 2 msk smör, att fräsa löken i
  • 150 g rökt skinka
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl Västerbottensost, riven
  • 2 dl hårdost, riven (t ex herrgård)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 0,5 krm cayennepeppar

Sallad

  • 0,5 isbergssallad
  • 10-12 babyplommontomater
  • 0,5 gurka
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk vatten

Gör så här

  1. Skär smöret i små tärningar. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig deg i en bunke. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop till en fin deg. Detta går också bra att göra i en matberedare.
  2. Tillsätt kallt vattnet och arbeta snabbt ihop till en fin deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Låt gärna degen gå lite över kanten, det kan lätt skäras av senare. Nagga pajskalet med en gaffel och låt stå i kylen ca 20 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Skala, halvera och strimla löken fint. Stek den mjuk och glansig på låg värme i smör i en stekpanna. Löken ska bli lite lätt karamelliserad.
  6. Skär skinkan i strimlor.
  7. Vispa ihop en äggstanning av ägg, grädde, salt och nymalen svartpeppar.
  8. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
  9. Höj värmen till 200 grader.
  10. Lägg den karamelliserade löken och den strimlade skinkan i pajskalet och toppa med osten.
  11. Häll över äggstanningen och ”dofta” över lite cayennepeppar.
  12. Grädda pajen i ugnen ca 20-25 minuter eller tills äggstanningen stelnat till.
  13. Strimla isbergssalladen, skär gurka och tomater i mindre bitar. Skala och strimla löken.
  14. Blanda ihop en vinägrett av olivolja, rödvinsvinäger, vatten salt och peppar. Blanda med salladen precis före servering.
  15. Bjud pajen med salladen.