Ost- och skinkpaj med krispig sallad
Ost- och skinkpaj med krispig sallad
20 ingredienser
1 h
Catarina bjuder på sitt bästa recept på paj med ost och skinka. För att få till en bra smak och fin konsistens på fyllningen väljer hon två olika sorters ostar - en mild lagrad och den mer smakrika Västerbottensosten.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 3 msk vatten, kallt
Fyllning
- 1 gul lök, stor
- 2 msk smör, att fräsa löken i
- 150 g rökt skinka
- 3 ägg
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl Västerbottensost, riven
- 2 dl hårdost, riven (t ex herrgård)
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar, nymalen
- 0,5 krm cayennepeppar
Sallad
- 0,5 isbergssallad
- 10-12 babyplommontomater
- 0,5 gurka
- 0,5 rödlök
- 2 msk olivolja
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 tsk vatten
Gör så här
- Skär smöret i små tärningar. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig deg i en bunke. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop till en fin deg. Detta går också bra att göra i en matberedare.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Låt gärna degen gå lite över kanten, det kan lätt skäras av senare. Nagga pajskalet med en gaffel och låt stå i kylen ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala, halvera och strimla löken fint. Stek den mjuk och glansig på låg värme i smör i en stekpanna. Löken ska bli lite lätt karamelliserad.
- Skär skinkan i strimlor.
- Vispa ihop en äggstanning av ägg, grädde, salt och nymalen svartpeppar.
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
- Höj värmen till 200 grader.
- Lägg den karamelliserade löken och den strimlade skinkan i pajskalet och toppa med osten.
- Häll över äggstanningen och ”dofta” över lite cayennepeppar.
- Grädda pajen i ugnen ca 20-25 minuter eller tills äggstanningen stelnat till.
- Strimla isbergssalladen, skär gurka och tomater i mindre bitar. Skala och strimla löken.
- Blanda ihop en vinägrett av olivolja, rödvinsvinäger, vatten salt och peppar. Blanda med salladen precis före servering.
- Bjud pajen med salladen.