Catarina bjuder på sitt bästa recept på paj med ost och skinka. För att få till en bra smak och fin konsistens på fyllningen väljer hon två olika sorters ostar - en mild lagrad och den mer smakrika Västerbottensosten.
Skär smöret i små tärningar. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig deg i en bunke. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop till en fin deg. Detta går också bra att göra i en matberedare.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Låt gärna degen gå lite över kanten, det kan lätt skäras av senare. Nagga pajskalet med en gaffel och låt stå i kylen ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala, halvera och strimla löken fint. Stek den mjuk och glansig på låg värme i smör i en stekpanna. Löken ska bli lite lätt karamelliserad.
Skär skinkan i strimlor.
Vispa ihop en äggstanning av ägg, grädde, salt och nymalen svartpeppar.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
Höj värmen till 200 grader.
Lägg den karamelliserade löken och den strimlade skinkan i pajskalet och toppa med osten.
Häll över äggstanningen och ”dofta” över lite cayennepeppar.
Grädda pajen i ugnen ca 20-25 minuter eller tills äggstanningen stelnat till.
Strimla isbergssalladen, skär gurka och tomater i mindre bitar. Skala och strimla löken.
Blanda ihop en vinägrett av olivolja, rödvinsvinäger, vatten salt och peppar. Blanda med salladen precis före servering.