Osso buco på fläsklägg
Osso buco på fläsklägg
25 ingredienser
2 h
"Den här grytan blir ännu godare om den får stå till sig och serveras nästa dag." /Leif Mannerström
Ingredienser
- 0,75-1 kg fläsklägg, färska och sågade i 3 cm tjocka skivor
- 0,5 dl vetemjöl
- 1 gul lök
- 0,5 purjolök, den vita delen
- 1 morot
- 1 bit rotselleri [ca 50 g]
- 2 tomater (stora)
- 2 klyftor vitlök
- 4 dl vitt vin
- 2 msk tomatpuré
- 0,5 burk passerade tomater
- 2 dl kalvbuljong
- 1 kvist färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
- 1 citron, rivet skal
- salt
- peppar
- smör
- olja
Gremolata
- 3 klyftor vitlök
- 1 citron
- 1 knippe färsk persilja
- 2 msk olivolja
- salt
- peppar, nymalen
Till servering
- ev vitt bröd (eller färsk pasta)
Gör så här
- Putsa köttskivorna och skrapa bort eventuella sågflisor.
- Blanda mjöl med salt och peppar på ett fat. Vänd skivorna i mjölet och låt ytan torka.
- Skala och tärna lök och rotsaker i fina tärningar. Skålla tomaterna i hett vatten och finhacka köttet.
- Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint.
- Hetta upp en panna med olja och smör, bryn läggskivorna på båda sidor. Bryn köttet i omgångar och lägg över dem i en stekgryta.
- Bryn till sist grönsakerna och lägg ner dem i grytan. Tillsätt vin, tomatpuré, passerade tomater, kalvbuljong, timjan och citronskal. Låt grytan stå och småkoka 1-1,5 timme tills köttet känns mört och börjar släppa från benen.
- Späd med vatten under tiden om det behövs, smaka av med salt och peppar.
Gremolata
- Gör gremolatan medan grytan puttrar. Skala och hacka vitlöken mycket fint.
- Skölj citronen och riv av skalet på ett zestjärn.
- Finhacka persiljan och blanda allt i en skål med olivolja. Pressa i lite av citronsaften om du vill ha mer syra. Smaka av med salt och nymalen peppar.
Servering
- Servera ossobucon direkt ur grytan och toppa med gremolatan. Ett ljust lantbröd eller färsk pasta är gott till.