Osso buco på fläsklägg

Osso buco på fläsklägg
Foto: Charlotte Gawell
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Osso buco på fläsklägg

0

11 steg att laga

25 ingredienser

2 h

"Den här grytan blir ännu godare om den får stå till sig och serveras nästa dag." /Leif Mannerström

Husmanskost_omslag

Husmanskonster

Receptet är ur boken Husmanskonster av Leif Mannerström, Norstedts.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 0,75-1 kg fläsklägg, färska och sågade i 3 cm tjocka skivor
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök, den vita delen
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri [ca 50 g]
  • 2 tomat (stora)
  • 2 klyfta vitlök
  • 4 dl vitt vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 burk passerade tomater
  • 2 dl kalvbuljong
  • 1 kvist färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
  • 1 citron, rivet skal
  • salt
  • peppar
  • smör
  • olja

Gremolata

  • 3 klyfta vitlök
  • 1 citron
  • 1 knippe färsk persilja
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar, nymalen

Till servering

  • ev vitt bröd (eller färsk pasta)

Gör så här

  1. Putsa köttskivorna och skrapa bort eventuella sågflisor.
  2. Blanda mjöl med salt och peppar på ett fat. Vänd skivorna i mjölet och låt ytan torka.
  3. Skala och tärna lök och rotsaker i fina tärningar. Skålla tomaterna i hett vatten och finhacka köttet.
  4. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint.
  5. Hetta upp en panna med olja och smör, bryn läggskivorna på båda sidor. Bryn köttet i omgångar och lägg över dem i en stekgryta.
  6. Bryn till sist grönsakerna och lägg ner dem i grytan. Tillsätt vin, tomatpuré, passerade tomater, kalvbuljong, timjan och citronskal. Låt grytan stå och småkoka 1-1,5 timme tills köttet känns mört och börjar släppa från benen.
  7. Späd med vatten under tiden om det behövs, smaka av med salt och peppar.
  8. Gremolata
    Gör gremolatan medan grytan puttrar. Skala och hacka vitlöken mycket fint.
  9. Skölj citronen och riv av skalet på ett zestjärn.
  10. Finhacka persiljan och blanda allt i en skål med olivolja. Pressa i lite av citronsaften om du vill ha mer syra. Smaka av med salt och nymalen peppar.
  11. Servering
    Servera ossobucon direkt ur grytan och toppa med gremolatan. Ett ljust lantbröd eller färsk pasta är gott till.
TIPS!
Husmanskost_omslag

Husmanskonster

Receptet är ur boken "Husmanskonster" av Leif Mannerström, Norstedts.