Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter.
Kärna ur och tärna äpplena.
Koka upp vatten och socker. Lägg i äppelbitarna och gelatinbladet. Låt dra i ca 30 minuter.
Mixa blandningen till en slät smet tillsammans med örterna.
Kör smeten i en glassmaskin eller ställ smeten i frysen i minst 3 timmar och rör om med jämna mellanrum.
Citronmaräng
Sätt ugnen på 120 grader varmluft.
Blanda äggvita och strösocker i en bunke. Sänk ner bunken i ett vattenbad och värm marängen till 63 grader under konstant vispning. Kontrollera temperaturen med hjälp av en termometer.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat, det är enklast i en bakmaskin. Sikta ner florsockret lite i taget. Stanna inte vispen förrän marängen är färdig, annars finns risk att marängen sjunker ihop!
Tillsätt sedan citronskalet i smeten.
Spritsa eller klicka ut marängsmeten med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda marängerna i ugnen i 45–55 minuter, de ska vara lite sega i mitten.