Örthummus

15 m
4 dl
Örthummus
Foto: Fanny Hansson

En fräsch variant på hummus som enkelt går att variera med olika örter. Ta de som finns hemma eller helt enkelt de du gillar bäst! Tips! Bunkra upp. I en återförslutbar burk håller sig hummusen i kylskåp i upp till tre dagar.

Recept ur kokboken The new green salad


5 december 2017
15 m
4 dl

Du behöver

Bas

  • 1 förp kikärtor (ca 240 g avrunna)
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk ljus tahini
  • 0,5 dl vatten
  • 1 ekologisk citron, zest + 1 msk citronsaft
  • 1 msk kallpressad olivolja
  • 2 dl blandade färska örter (t.ex. basilika, persilja och koriander)
  • himalayasalt, nymalen svartpeppar

Topping

  • blandade färska örter

Gör så här

  1. Häll av och skölj kikärtorna. Skala och riv vitlöken.
  2. Mixa tahini och vatten tills krämigt i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt kikärtor (spara ev några till garnering), vitlök, citronzest och citronsaft och mixa tills slätt.
  3. Tillsätt örterna och olivolja och pulsa några gånger, tills röran fått en härligt grön färg. Smaka av med salt och peppar.
  4. Fräs eventuellt resten av kikärtorna i lite olivolja på medelvärme tills krispiga.
  5. Lägg upp hummusen i en vid skål. Toppa med färska örter och de frästa kikärtorna.
Kommentera receptet
Kökets kurser

Fler goda recept