Örtbakad fjällröding med vitvinssås

Örtbakad fjällröding med vitvinssås
Foto: TV4
Josefine Freij
Josefine Freij

Örtbakad fjällröding med vitvinssås

31 ingredienser

"Den här rätten är perfekt när du vill bjuda på middag med en lite lyxigare känsla men ändå inte behöva stå framför spisen halva kvällen. Mycket kan preppas i förväg och själva tillagningstiden är kort så du kan lugnt fokusera på dina gäster." /Josefine

Ingredienser

Röding

  • 4 port fjällrödingfilé
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1,5 tsk dillfrö
  • 1 knippe färsk dill (spara till sås och sallad)
  • 1 citron (zest från en citron)
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Vitvinswås

  • 2 schalottenlökar
  • 4-6 färsk dill (endast stjälkar)
  • 0,5 citron (zest från en halv citron)
  • 1 msk citronsaft (ca, smaka av och justera innan servering)
  • 3 dl vitt vin
  • 3 msk koncentrerad fiskfond
  • 2 dl vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Sallad

  • 4 stjälkar stjälkselleri (stjälk och de fina bladen)
  • 0,5 gurka
  • 0,5 äpple, i skivor
  • färsk dill (vippor)
  • ängssyra (kan uteslutas)
  • krasse (kan uteslutas)

Honungscitronette

  • 0,5-1 citron (saft och zest)
  • 2 msk flytande honung
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 äpple (finhackat)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 100 grader, över- och undervärme (eller 90°C varmluft).

Vitvinssås

  1. Hacka schalottenlöken grovt stek i lite neutral olja på medelvärme tills löken mjuknar (den ska inte ta färg).
  2. Tillsätt dillstjälkar, finrivet citronskal, vin, fiskfond och vatten och låt koka ihop några minuter. Häll sedan i grädden och låt puttra på låg värme.
  3. Sila av och häll tillbaks i kastrullen. Vispa ner det rumstempererade smöret i omgångar. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Fjällröding

  1. Mortla dillfrön och fänkålsfrön fint, tillsätt dill (inklusive stjälkar), flingsalt och peppar. Mortla igen tills du har en fin örtpasta. Häll i olivolja, riv över citronskal och blanda runt.
  2. Lägg rödingfiléerna på en plåt med bakplåtspapper och bre över örtblandningen.
  3. Tillaga i ugn i ca 10-15 minuter, beroende på önskad tillagningsgrad.

Sallad

  1. Blanda alla ingredienser till citronetten och ställ åt sidan.
  2. Plocka av de fina bladen från bleksellerin, ängssyra och dillen. Skiva sedan blekselleristjälkar, gurka (hoppa över mitten på gurkan) och äpple tunt, gärna på mandolin.
  3. Dressa salladen med citronetten precis innan servering och toppa sedan med krassen.

Så här kan du förbereda!

  • Örtpastan till rödingen går utmärkt att förbereda innan och förvara i kylen.
  • Blanda färdigt citronetten, förvara i burk i kylen.
  • Det går även att förbereda salladen. Lägg selleri, gurka och äpple i bunke och täck med vatten samt några droppar citronsaft för att äppelskivorna inte ska missfärgasv och ställ in i kylen. De kommer då att hålla sig krispiga. Tänk däremot på att de kan tappa lite i smak när de står i vatten samt att de ska torkas av ordentligt innan du monterar salladen för att den inte ska bli vattnig.
  • Om du bjuder rätten med potatis. Skala och lägg potatis i kastrull tills dess att det är dags att koka upp. Se till att täcka potatisen med kallt vatten för att undvika att de missfärgas.