Örnaberglikör

Örnaberglikör
Foto: Jesper Olsson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Örnaberglikör

8 ingredienser

30 min

Ernst hittar på en alldeles egen likör fylld med goda smaker. En riktigt söt och lite halvsliskig likör med vit sirap och kryddiga örter.

Ingredienser

  • 1 rabarberstjälk, liten
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 knippe citrontimjan
  • 1 knippe spansk körvel
  • 1 rosmarinkvist
  • 0,5 citron, en remsa skal
  • 5 dl vit sirap
  • 5 dl vodka (eller annan ren sprit)

Gör så här

  1. Skär rabarbern i slantar. Stöt fänkålsfrön tillsammans med örterna och rabarbern i en mortel.
  2. Skär ut en stor remsa citronskal.
  3. Värm sirapen på medelvärme i en kastrull. Tillsätt de mortlade örterna, rabarbern och citronskalet. Låt sjuda ca 5 minuter.
  4. Sila ner den nu smaksatta sirapen i den flaska du tänker ha din likör i med hjälp av en tratt och en sil.
  5. Pressa ut de sista dropparna av smak ur silen med hjälp av en sked.
  6. Häll på vodka eller brännvin och förslut flaskan och vänd några gånger så att likören blandar sig.