Bryt chokladen i bitar. Smält tillsammans med 0,5 dl grädde i ett vattenbad. Låt svalna.
Spara 8 av Oreo-kakorna till senare. Mixa kvarvarande kakor med en mixerstav eller en matberedare tills det är finkrossade. Spara ca en fjärdedel av kaksmulor till topping.
Blanda de mixade kaksmulorna med det smälta smöret och tryck ut i botten av en springform (ca 20 cm i diameter).
Vispa resterande grädden i en medelstor skål tills att styva toppar bildas. Ställ sen grädden åt sidan.
Blanda färskost och florsockret i en stor skål och tillsätt chokladblandningen samt vaniljextrakt. Blanda väl. Blanda sist i grädden.
Häll blandningen i kakformen och jämna till ytan.
Ställ in i kylskåp i ca 4 timmar tills blandningen stelnat.
Lösgör kakan med hjälp av en kniv från formens kanter och ta bort formkragen.
Strö de sparade kaksmulorna över cheesecaken och dekorera med de sista hela kakorna.