Orange chicken
Orange chicken
20 ingredienser
45 min
Otroligt god bjudmiddag med frasig kyckling som vänds runt i en apelsinsås med vitlök och ingefära. En rätt som gillas av många - stora som små.
Ingredienser
Kyckling
- 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar
- 2 tsk japansk soja
- 1 klyfta vitlök, riven
- 1 tsk sesamolja
- vitpeppar
- 1,5 dl majsstärkelse
- neutral rapsolja, att steka i
Sås
- 3 klyftor vitlök, finhackad
- 1 tsk färsk ingefära, finhackad
- 1-2 krm chiliflakes
- 2 dl apelsinjuice (av god kvalitét)
- 2 msk risvinäger
- 2 msk ostronsås
- 1 msk strösocker
- 0,5 kycklingbuljongtärning
- 1 msk majsstärkelse
- 0,5 dl vatten
Tillbehör
- 4 port jasminris, kokt
- 2 salladslökar
- sesamfrön
Gör så här
- Lägg kycklingen i en bunke med soja, vitlök, sesamolja och vitpeppar. Rör om ordentligt. Lägg i majsstärkelse och vänd runt så alla kycklingbitar täcks av stärkelsen.
- Häll ca 1 cm olja i botten på en wok (eller stekpanna) och stek kycklingen i 3 omgångar till gyllene och frasig runtom. Lägg på trippelt hushållspapper.
- Häll av det mesta av oljan i woken och fräs vitlök, ingefära och chili i några sekunder. Häll i apelsinjuice, risvinäger, ostronsås samt socker och smula ner kycklingbuljongtärning. Låt koka
- upp.
- Rör ut majsstärkelsen i vattnet. Häll i redningen i woken, börja med lite, låt den koka och se hur konsistensen tjocknar. Allt kanske inte behövs. Låt såsen koka upp och tjockna något.
- Smaka av och se om det behövs mer av salt, vinäger och socker.
- Lägg tillbaka den frasiga kycklingen i woken, vänd runt så all kyckling täcks av den goda såsen.
- Strö på salladslök och sesamfrön och servera den goda kycklingen med ångande varmt ris.