Öppen lasagne med tomat, vispad ricotta och pinjenötter

koket.se
Öppen lasagne med tomat, vispad ricotta och pinjenötter
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Öppen lasagne med tomat, vispad ricotta och pinjenötter

14 ingredienser

30 min

En variant på den goda rätten från Italien där du varvar lasagnens lager direkt på tallriken. Snyggt, snabblagat och väldigt gott!

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 2 burkar körsbärstomater
  • 1 krm strösocker
  • 200 g färsk spenat
  • 300 g ricotta
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 70 g parmesanost, fint riven
  • 8 färska lasagneplattor (250 g)
  • 2 krukor färsk basilika
  • 70 g pinjenötter, rostade
  • olivolja, att steka i
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Börja med att göra tomatsåsen. Stek lök och 2 klyftor vitlök i generöst med olivolja. Häll på tomater och låt puttra i 10 minuter.
  2. Strimla några basilikablad och lägg i. Smaka av med socker, salt och peppar.
  3. Stek resterande vitlök i generöst med olivolja i en stekpanna. Vänd ner spenat och fräs i 1 minut. Smaka av med salt och peppar.
  4. Vispa ricotta och crème fraiche fluffigt. Smaka av med en nya salt.
  5. Koka pastaplattorna ca 1 minut i saltat vatten.
  6. Ställ fram fyra förvärmda tallrikar, det går bra att värma dem några minuter i mikron).
  7. Bottna med lite tomatsås. Lägg på 1 lasagneplatta per tallrik, lägg på tomatsås, vispad ricotta och spenat. Lägg på en andra lasagneplatta, toppa med ytterligare lite tomatsås och resterande spenat. Klicka på resterande vispad ricotta och strö på parmesan och basilikablad. Ringla lite olivolja på toppen och servera genast.