Onigiri med furikake


Foto: TV4
Onigiri med furikake
16 ingredienser
1 h
Onigiri är risbollar som i Japan ofta äts som mellanmål. Här är de rullade i frö- och kryddblandningen furikake.
Se Max Westerlund Inazawa laga receptet

Ingredienser
Furikake
- 1 dl rostade sesamfrön (vita)
- 0,5 dl svarta sesamfrön
- 1 msk aonori
- 4 msk Yukari pulver
- 2 tsk Shichimi togarashi (japansk chilikrydda)
- salt
Fyllning (Tsukudani på Kombu)
- 100 g kombu, kokt
- 2,5 dl vatten
- 0,5 torkad chilifrukt
- 1 msk sake
- 1 msk mirin
- 1 msk risvinäger
- 2 msk soja
- 2 msk strösocker
Onigiri
- 1 l rundkornigt ris (japanskt)
- 1,2 l vatten
Gör så här
Furikake
- Blanda alla ingredienser jämnt.
- Smaka upp med salt efter smak.
- Ställ kryddblandningen åt sidan till senare.
Fyllning (Tsukudani på Kombu)
- Koka kombu i vatten tills den är mjuk, ca 20-25 minuter. Eller återanvänd en kombu som kokat tidigare.
- Kyl ner kombun och hacka den i små bitar.
- Hacka den torkade chilin och blanda med restan av ingredienserna i en kastrull.
- Lägg i kombun och koka ner tills mestadels av vätskan är borta. Helst vill man koka det torrt men var vaksam på slutet så det inte bränns.
- Spara fyllningen till senare.
Onigiri
- Börja med att koka riset. Häll riset i en stor bunke. Tvätta och arbeta riset med handen under kallt vatten för att tvätta bort orenheter och stärkelse från den yttre delen av riset. Riskornen ska
- inte gå sönder.
- Väg upp 1 liter ris och 1,2 liter vatten i en riskokare eller kastrull.
- Låt riset koka tills det är mjukt och att vattnet är absorberat.
- Sedan är det dags att forma onigirin (som en trekant).
- Lägg upp ca 70 g ris i en skål och lägg i ca 1-2 matskedar av kombufyllningen. Fukta händerna och forma varsamt en trekant så att fyllningen hamnar centrerat inuti riset. Rulla sedan onigirin i Furikaken.
Servering
- Onigirin är färdig att servera efter att ha kryddats, ät på en gång eller förvara i rumstemperatur till senare på dagen.