Omelett naturelle

1 röst
1
Omelett naturelle
Foto: TV4

Unna dig lyxen att äga en speciell omelettpannna. Då riskerar du inte smak från något annat, dina omeletter fastnar inte och är lätta att lägga upp snyggt på serveringsfat. Välj en rejäl stekpanna, gärna teflon, med tjock botten och rundad kant. Diska den inte, utan torka ur den med hushållspapper innan den kallnat.

1

Du behöver

  • 3 ägg
  • 1 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt salt och vitpeppar och slå snabbt ihop äggen med gaffel så att gula och vita blandas. Vispa inte för mycket, smeten ska vara lite strimmig och får inte bli slät och pösig.
  2. Värm pannan. Lägg i smöret och snurra pannan så att det täcker botten och sidor. Häll omelettsmeten så snart smöret slutat skumma. Rör snabbt med trägaffel eller spade. Skaka pannan några gånger fram och tillbaka och rör försiktigt ovanpå. Omeletten är klar när bottnen har stelnat men ytan fortfarande är lite krämig.
  3. Luta pannan från dig. Lyft omelettkanten närmast dig och rulla eller vik den. Låt omeletten vila hopvikt på kanten ett ögonblick. Då har du säkert kontroll över den innan du stjälper upp den på en tallrik. Luta en tallrik mot stekpannan, vicka på pannan och stjälp eller rulla över omeletten, som ska vara gyllenbrun på tallriken. Pensla lite mjukt smör över och servera genast.
26 januari 2009