Olivpasta med vitlök, sardeller och citron

NYHET
Olivpasta med vitlök, sardeller och citron
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Olivpasta med vitlök, sardeller och citron

13 ingredienser

20 min

Jennie Walldén gör en enkel och smakrik pasta där oliverna står i fokus. En rätt som passar lika bra till vardag som till helgen.

Ingredienser

portioner
  • 400 g spaghetti (gärna bronsvalsad)
  • 1 rödlök, skivad
  • 2 klyftor vitlök, skivad
  • 4 msk olivolja
  • 1 röd chilifrukt, tunt skivad
  • 40 g sardeller (avrunnen vikt)
  • 100 g kalamataoliver utan kärnor
  • 100 g gröna oliver utan kärnor (gärna halkidiki)
  • 0,5 citron, finrivet skal och pressad saft
  • 75 g parmesanost, riven
  • 1 knippe färsk bladpersilja, hackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka pastan i lättsaltat vatten, 2 minuter kortare än vad som står på förpackningen. När du häller av pasta, spara 2-3 dl pastavatten.
  2. Stek lök och vitlök i olivolja tills de mjuknat. Lägg i chili och sardeller och låt steka med i någon minut.
  3. Lägg sedan i båda olivsorterna och låt stek under omrörning i ytterligare någon minut.
  4. Lägg i pastan och 2 dl pastavatten, tillsätt finrivet citronskal och pressad saft. Låt puttra ihop under omrörning. Tillsätt riven parmesan och ev mer pastavatten och rör om till det hela blivit krämigt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Strö på persilja och servera genast!