Romsås med dill

Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Romsås med dill
12 ingredienser
20 min
En utmärkt sås till fisk och skaldjur som är både syrlig och gräddig.
Ingredienser
- 2 schalottenlökar
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 dl torrt vitt vin
- 4 dl fiskbuljong (eller fiskfond)
- 3 dl grädde
- 1 msk majsstärkelse
- salt
- peppar
- 1 msk olja, att steka i
- 50 g laxrom
- 2 knippen dill
Gör så här
- Hacka löken och fräs den i en kastrull. Pressa vitlöken och tillsätt den. Blanda i vinägern och vinet och låt koka i 1-2 minuter.
- Häll i fiskbuljongen eller fiskfonden och koka ner så att vätskan reduceras till hälften.
- Tillsätt grädden och koka upp såsen igen. Red sedan med maizena utrört i lite vatten. Blanda i laxromen och dillen och smaka av med salt och peppar.