Dovhjortstek med senap och salviaglacerade rödbetor

Dovhjortstek med senap och salviaglacerade rödbetor
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Dovhjortstek med senap och salviaglacerade rödbetor

11 ingredienser

1h 50 min

Dovhjortens kött är mört och saftigt och påminner om rådjur i smaken. Den här steken reder sig själv i ugnen medan du fixar tillbehören.

Hjortkött kan tillagas som nötkött.

Ingredienser

portioner
  • 1 hjortstek [ca 600 g]
  • 8 rödbetor
  • 3 msk senapsfrö
  • 10 färska salviablad
  • 2 msk smör
  • 4 tsk strösocker
  • 2 tsk ättika
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 dl crème fraîche
  • 4 blad salvia, strimlad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttet väl i hett stekjärn, tills det får färg och yta.
  2. Ta upp köttet ur panna och lägg det i en ungsfast form. Stick i en köttermometer och var noga med att termometerns spets hamnar i stekens mitt. Stek sen färdigt köttet i ugn på 150 grader till innertemperaturen nått 75 grader, cirka 1 1/2 timme.
  3. Rödbetorna: Koka rödbetorna, kyl och skala dem. Dela dem i 1/4 delar och stek i smöret. Tillsätt i tur och ordning sockret, ättikan, senapskornen och salviabladen.
  4. Senapscremen: Finhacka löken och fräs den i en klick smör, tillsätt senap och crème fraîche. Koka upp och smaka av med salt, peppar och salvia.