Odla tomater kvist

Odla tomater - bästa tipsen!

Inget är så gott som solvarma, hemodlade tomater. Och det bästa av allt - det är svårt att misslyckas med tomatplantor. Här delar vi med oss av våra 10 bästa tips att odla tomater!

Så odlar du tomater - från frö till planta:

Odla tomater mini

  • Börja med att välja tomatfrön utefter var du ska odla dem. Det finns kortväxta frodiga sorter och det finns de som kan bli flera meter höga. Odlar du i kruka på balkongen eller inomhus i köksfönstret, ja då passar lite mindre busktomater allra bäst.

  • Välj fröer från kända varumärken. Det går såklart att så från en tomatsort du köpt i butiken, men då ska man komma ihåg att det finns risk att dra med sig allvarliga virussjukdomar som sitter i fröet - och som kan förstöra hela din tomatodling och sprida sig till andra växter. Så för att vara på den säkra sidan, välj alltid fröer från välkända fröleverantörer.

  • Så dina tomatfrön inomhus i små krukor i näringsfattig jord redan i februari eller mars (för mycket näring i början kan skada rötterna). Fröna ska bara täckas med någon millimeter jord.

  • Ställ frösådden på den ljusaste platsen hemma och ha en jämn värme (ca 20-25 grader) samt håll jorden fuktig. Ett plastlock eller plastfolie är bra första tiden för att hålla jorden fuktig - men inte blöt.

Odla tomater liten planta

  • När plantorna har kommit upp 5-10 cm är det dags att skola om tomatplantor till lite större krukor. Men inte för stora, då går energin till att skjuta mycket rötter istället för att låta plantan växa uppåt. Hellre omskola flera gånger än att ge en för stor kruka för tidigt.

  • Vartefter plantan växer så kan du skola om plantorna i en större kruka igen samt att nu välja en mer näringrik jord. Du kan även plantera en del av stjälken under jord, så bladverken hamnar längre ned mot jorden och plantan blir stabilare. Vartefter planta växer sig större plocka bort skott i bladvecken, så växer plantan mer koncentrerat och ger bättre skörd.

Odla tomater kruka

  • Har du en balkong kan du börja härda tomaterna genom att ställa ut dem en stund på dagen, först när nattfrosten är helt över kan du ställa ut krukorna.

  • Vattna och gödsla regelbundet under växtperioden. Du kan ge extra näring en gång i veckan, hellre det än stora doser lite då och då. Vanligt gödesel är allt från guldvatten (kissvatten) till nässelvatten eller gräsklipp. Även färdigblandad gödsel specifikt för tomater finns att köpa i blomsterhandeln.

Odla tomater stor planta

  • Blir plantan gänglig, använd blomstöd för att stötta upp stammarna. När plantan växer behöver du underhålla den genom att toppa den och gallra ur på blad. Då lägger plantan mer energi på frukterna i stället för att fokusera på bladen. Genom att gallra ur blad släpper du också igenom mer sol till tomaterna.

Odla tomater fat

  • Sedan är det bara att plocka tomater vartefter plantan ger skörd. Och mot slutet av säsongen när kylan kryper på kan du plocka de gröna, omogna tomaterna och låta de mogna inomhus på ett fat.