Chili med guacamole

44 röster
Chili med guacamole
Foto: Jenny Grimsgård

Tacokvällar i all ära men detta är på riktigt. Vad lycklig jag skulle vara om jag blev hembjuden en fredag eller lördag eller söndag på chili och en bira (eller två). /Tom Sjöstedt Recept ur boken Äntligen helg

Se fler recept från

Nyhetsmorgon


Du behöver

chilifrukt

  • 1 torkad anchochili
  • 2 jalapeños
  • 2 gula lökar, skalade
  • 4 klyfta vitlök
  • 240 g bacon
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 kg marmorerad högrev
  • 4 msk smör, till stekning
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 tsk torkad piri piri
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk oregano
  • 1 msk malen koriander
  • 6 dl ljus öl (typ Corona)
  • 2 msk oxbuljong, koncentrerad
  • 2 tsk strösocker

guacamole

  • 2 avokador
  • 0,5 vitlök, pressad
  • 1 röd chilifrukt, tunt skivad
  • 3 msk koriander, hackad
  • 1 limefrukt, saft och skal
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 msk olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Chili
    Dela anchochili och jalapeño och skrapa bort fröna, skiva sedan tunt.
  2. Hacka lök och vitlök. Skiva baconet tunt.
  3. Fräs allt detta i olivolja försiktigt i stekpanna. Häll över i en kastrull.
  4. Tärna högreven grovt och bryn hårt i stekpannan i smöret.
  5. Häll på mjölet och låt det fräsa med mot slutet.Gör detta i omgångar så att köttet inte börja koka.
  6. Häll sedan över i kastrullen och slå på de torkade kryddorna.
  7. Häll i öl, oxbuljong och socker. Låt sjuda under omrörning cirka 3 timmar tills köttet faller loss.
  8. Smaka av med salt. Svartpeppar behövs ej. Det låter kanske inte så gott men det ska bli som en  köttstuvning, typ!
  9. Guacamole
    Kärna ur avokadon och blanda med övriga ingredienser.
  10. Smaka av med salt och peppar. Servera!
20 september 2012