Kolafondant med romspetsad apelsinsås

Kolafondant med romspetsad apelsinsås
Foto: TV4
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Kolafondant med romspetsad apelsinsås

17 ingredienser

30 min

En riktig smaskig och söt dessert som är en lite annorlunda variant av chokladfondanten. Kolasåsen som är basen till fondanten är underbar att servera varm till glass och bär som en egen dessert och den går också att smaksätta med till exempel citronzest, krossade polkagrisar, kardemumma, torkad eller färsk ingefära eller lakritspulver.

Tips! Variera smaken på fondanten med ½ tsk torkad ingefära eller 1 msk hackad syltad ingefära.

Ingredienser

portioner4 - 6

Kolasås

  • 50 g smör
  • 100 g strösocker (eller muscavadosocker (muscavado ger djupare smak med ton av lakrits och kaffe))
  • 100 g ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 krm vaniljpulver (eller urskrapade frön från 1/2 vaniljstång)

Fondantsmet

  • 150 g kolasås (av kolasåsen ovan)
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 40 g strösocker
  • 50 g vetemjöl (ersätts med 45 g maizena för glutenfritt)

Apelsinvaniljsås

  • 2,5 dl standardmjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1,5 apelsin, riven zest
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 2 tsk rom (kan strykas)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader och smörj och mjöla 4-6 små ugnsformar.
  2. Bryn smöret i en kastrull på hög värme så att det tystnar, får en gyllenbrun ton och börjar dofta smörkola.
  3. Tillsätt socker, sirap, grädde och vaniljpulver. Koka upp på medelhög värme.
  4. Låt kolasåsen koka några minuter så att det blir simmig och något tjock men inte seg.
  5. Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad så att kolan svalnar något.
  6. Vispa ägg och socker skummigt. Sikta i mjölet och vispa snabbt ihop. Tillsätt den angivna mängden kolasås och rör blandningen slät.
  7. Fördela smeten i formarna och häll ner lite extra av den överblivna kolasåsen i mitten av varje form. Grädda mitt i ugnen i 8-12 minuter beroende på ugn och portionsstorlek. Fondanten ska vara gräddad i kanterna men rinnig i mitten.
  8. Låt fondanterna vila i några minuter och stjälp sedan eventuellt upp dem på assietter. Servera med apelsinvaniljsås och vaniljglass eller vispad grädde.
  9. Apelsinvaniljsås: Skrapa ur vaniljstången och lägg frön och skal med mjölk och socker i en kastrull. Värm upp mjölken på medelvärme och rör så att sockret löser sig. När sockret är löst, dra kastrullen åt sidan och riv i apelsinzesten. Låt mjölken dra 1 timme (30 minuter fungerar också om du har bråttom). Ta upp vaniljstången.
  10. Värm upp mjölken på spisen och vispa upp äggulorna i en separat skål. När mjölken är varm men inte har börjat sjuda än vispar du i den i äggsmeten i omgångar.
  11. Häll tillbaka såsen i kastrullen och värm på medelvärme under ständig omrörning. När du märker att såsen börjar tjockna så att den täcker sleven eller när den precis börjar sjuda, sila ner den i en skål och pressa smaken ur zesten. Rör eventuellt i rom och låt såsen svalna i kallt vattenbad, rör då och då. Riv eventuellt över lite mer apelsinzest innan servering.