Knäckig fransk mandelkaka

Knäckig fransk mandelkaka
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Knäckig fransk mandelkaka

50

15 ingredienser

Roy Fares toscakaka, eller fransk mandelkaka med äpple och knäckigt toscatäcke.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Mandelkaka

  • 175 g sötmandel [2,75 dl]
  • 120 g smör, rumsvarmt
  • 120 g florsocker [2 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 30 g äggula [2 st]
  • 30 g vetemjöl [0,5 dl]
  • 2 äpplen (gärna Alice)
  • 15 g strösocker [1 msk]
  • 5 g malen kanel [1 tsk]

Toscatäcke

  • 100 g smör
  • 95 g strösocker [1 dl]
  • 20 g vetemjöl [2 msk]
  • 20 g mjölk (eller grädde) [2 msk]
  • 100 g sötmandel, flisad (2 dl) (eller flagad)

Till servering

  • vaniljvisp

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter. Smöra och bröa formens kanter.
  2. Mixa mandlarna fint i matberedare eller använd mandelkvarn.
  3. Vispa samman smör och florsocker i en bunke.
  4. Vispa ner ett ägg i taget och därefter äggulorna.
  5. Tillsätt mandel och mjöl och blanda till en slät smet. Fördela smeten jämnt i formen.
  6. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor.
  7. Lägg skivorna ovanpå smeten, strö över socker och kanel och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Börja med toscatäcket när det återstår cirka 10 minuter av kakans gräddningstid.
  8. Toscatäcke
    Blanda smör, socker, mjöl och mjölk/grädde i en kastrull och låt det smälta under omrörning.
  9. Blanda ner mandeln.
  10. Höj ugnsvärmen till 210 grader. Täck försiktigt den nygräddade kakan med toscasmeten och grädda i ytterligare 15 minuter, eller tills toscan har fått en fin gyllenbrun färg.
  11. Låt kakan svalna och servera den tillsammans med vaniljvisp.