Favoritpaj med frukt och vit choklad
Favoritpaj med frukt och vit choklad
7 ingredienser
1 paj eller 8 portionsformar
Pernilla Wahlgrens favoritpaj, ett snabblagat och enkelt recept på smulpaj med äpple eller päron, vit choklad och mandelflarn.
Variera mera!
- Byt ut hälften av mjölet mot havregryn.
- Byt ut 1/2 dl mjöl mot 1 dl kokos eller 1 dl solroskärnor.
- Pudra kardemumma, kanel eller ingefära över bären eller frukten.
- Riv citron eller apelsinskal över bären eller frukten.
- Hyvla lite smör och strö lite extra socker över pajer som är toppade med smuldegen för en
knäckig yta.
Ingredienser
pajdeg
- 1 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
Fyllning
- 4-5 dl valfria bär + 1 msk potatismjöl + 3 msk strösocker
- eller ca 4-5 tunt klyftade äpple eller päron
- 50 g mandelflagor
- 100 g vit bakchoklad
Gör så här
Blanda socker och mjöl i en bunke och tillsätt smör skuret i tärningar.
- Nyp snabbt ihop till en grynig massa med fingrarna.
- Rör försiktigt ihop bären med potatismjölet och sockret. Till äppel eller päronpaj behövs varken potatismjöl eller socker.
- Smörj en pajform och lägg i bären/frukten och toppa med smuldegen.
- Eller tryck ut degen i botten och lägg bären/frukten i pajskalet. Toppa då med riven vit choklad och mandelspån.
- Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 20–25 minuter eller tills pajdegen har fått färg. Servera med grädde, glass eller vaniljvisp.