Favoritpaj med frukt och vit choklad

Favoritpaj
Foto: Lina Eriksson
Pernilla Wahlgren
Pernilla Wahlgren

Favoritpaj med frukt och vit choklad

7 ingredienser

1 paj eller 8 portionsformar

Pernilla Wahlgrens favoritpaj, ett snabblagat och enkelt recept på smulpaj med äpple eller päron, vit choklad och mandelflarn.

Variera mera!
- Byt ut hälften av mjölet mot havregryn.
- Byt ut 1/2 dl mjöl mot 1 dl kokos eller 1 dl solroskärnor.
- Pudra kardemumma, kanel eller ingefära över bären eller frukten.
- Riv citron eller apelsinskal över bären eller frukten.
- Hyvla lite smör och strö lite extra socker över pajer som är toppade med smuldegen för en
knäckig yta.

Ingredienser

pajdeg

  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör

Fyllning

  • 4-5 dl valfria bär + 1 msk potatismjöl + 3 msk strösocker
  • eller ca 4-5 tunt klyftade äpple eller päron
  • 50 g mandelflagor
  • 100 g vit bakchoklad

Gör så här

Blanda socker och mjöl i en bunke och tillsätt smör skuret i tärningar.

  1. Nyp snabbt ihop till en grynig massa med fingrarna.
  2. Rör försiktigt ihop bären med potatismjölet och sockret. Till äppel eller päronpaj behövs varken potatismjöl eller socker.
  3. Smörj en pajform och lägg i bären/frukten och toppa med smuldegen.
  4. Eller tryck ut degen i botten och lägg bären/frukten i pajskalet. Toppa då med riven vit choklad och mandelspån.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 20–25 minuter eller tills pajdegen har fått färg. Servera med grädde, glass eller vaniljvisp.