Örjan Kleins Crème brûlée

Crème brûlée
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Örjan Kleins Crème brûlée

Av: Örjan Klein

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

1h 10 min

Len vaniljkräm med knäckigt täcke av socker, en perfekt avslutning på en god middag.

Ingredienser

portioner
  • 6 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 80 g strösocker
  • 1 vaniljstång

Till karamellisering

  • 2 msk farinsocker
  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret ner i en kastrull. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp.
  3. Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt. Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.
  4. Smöra 4 små formar. Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat.
  5. Ta ut formarna och låt dem kallna. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.
  6. Strö farinsocker och strösocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.
  7. Serveras direkt.