Nattjästa baguetter

226 röster
10 h
3 baguetter
Nattjästa baguetter
Foto: Jakob Fridholm

Receptet är ur boken Baka bröd av Martin Johansson, Bonnier fakta

Baka bröd - bokomslag

Enkelt grundrecept på nattjästa baguetter. Du kan se på den här degen som en grunddeg som kan varieras lite hur som helst. Till exempel kan du ersätta 100-200 gram av vetemjölet mot ett fullkornsmjöl av något slag. Du kan också rulla baguetterna i frön innan du skjutsar in dem i ugnen, till exempel sesam-, solros- eller vallmofrön. Och häng förresten inte upp dig på att de ska vara nattjästa - det går precis lika bra att göra degen på morgonen, låta den jäsa över dagen och baka ut den på eftermiddagen.

Tips:
Går din ugn till 275 grader kan du testa att baka dem på högsta värme. Det ger baguetterna mer karaktär.
Hållbarhet och förvaring
Godast nygräddade. Kan dock sparas några dagar i en plastpåse, men då bör de få några minuter i en 250-gradig ugn så att de får tillbaka lite skorpa. Går utmärkt att frysa in. Tina i 10-15 minuter i 150-gradig ugn.

10 h
3 baguetter

Du behöver

Deg

  • 3 g jäst [3 krm]
  • 350 g vatten, kallt, [3,5 dl]
  • 450 g vetemjöl special [7,5 dl]
  • 10 g salt [1,5 tsk]

Gör så här

  1. Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop - antingen för hand eller med degblandare. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop den till ett paket. Täck med bakhandduk och låt jäsa i 40-60 minuter.
  4. Dela degen i tre långa längder. Sträck ut dem en aning på längden, snurra dem ett varv och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda tills baguetterna har fått ordentligt med färg, 15-20 minuter.
  5. Ta ut bröden och väck familjen.
Tips!
Baka bröd - bokomslag

Receptet är ur boken "Baka bröd" av Martin Johansson

18 oktober 2014