Jordärtskockschips

Knapriga chips gjorda på jordärtskockor. Servera med crème fraiche och löjrom. Perfekt litet lyxigt tilltugg.

27 mars 2015
30 m

Du behöver

  • 300 g jordärtskockor
  • 1 l frityrolja
  • fint havssalt

Till servering

  • löjrom
  • crème fraiche

Gör så här

  1. Skala eller borsta jordärtskockorna rena. Skiva skockorna så tunt som möjligt (någon millimeter tjocka) på mandolin eller mycket vass kniv. För att få riktigt krispiga chips ska skivorna vara så tunna som möjligt. Blötlägg dem ett par minuter i kallt vatten (för att få bort stärkelsen) och låt dem torka helt mellan hushållspapper.
  2. Värm under tiden upp frityrolja till cirka 180 grader i en kastrull med höga kanter. (Ha kastrullocket i närheten, och om oljan skulle fatta eld – lägg genast locket på kastrullen och stäng av plattan.) Använd kökstermometer för att kontrollera temperaturen. Lägg alternativt i en liten bit vitt bröd – när brödet blir gyllenbrunt på en dryg minut är temperaturen rätt.
  3. Lägg ner ungefär två nävar jordärtskocksskivor i oljan åt gången om du har en stor kastrull – lägger du i för många skivor på en gång sänks temperaturen. Fritera tills skivorna är lätt gyllenbruna, och försök gärna vända på dem någon gång under tiden med hjälp av en hålslev eller kökspincett. Ta upp chipsen med hålslev och lägg dem på hushållspapper för att rinna av. Salta genast.
  4. Fritera resten av skivorna och låt sedan chipsen svalna helt innan servering. Servera chipsen med löjrom och crème fraiche.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept