Vaniljcupcakes
Vaniljcupcakes
11 ingredienser
Ingredienser
- 100 g smör, mjukt
- 1,5 dl strösocker
- 3 ägg (stora)
- 0,5 tsk vaniljpulver (eller 1 vaniljstång)
- 3,25 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 0,75 dl mjölk
Marängsmörkräm
- 5 äggvitor
- 2,25 dl strösocker
- 225 g smör, rumsvarmt
- 2 tsk vaniljextrakt
Gör så här
Vaniljcupcakes
- Värm ugnen till 175 grader. Klä en muffinsplåt med 12 muffinsformar.
- Vispa rumsvarmt smör och socker krämigt i en stor skål. Tillsätt äggen och vispa tills smeten är pösig. Tillsätt vanilj.
- Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål.
- Tillsätt mjölblandningen och mjölken till smörsmeten i omgångar. Vispa inte för mycket, bara tills smeten går ihop.
- Fördela smeten mellan formarna och grädda 17-20 minuter.
Marängsmörkräm
- Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
- Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är cirka 65 grader eller sockerkristallerna har smält.
- Ta bort skålen från värmen.
- Vispa nu blandningen med elvisp eller i en köksassistent tills du har en fluffig och vit marängsmet.
- Fortsätt att vispa ända tills smeten är sval och tjock, vilket kan ta upp till 10 minuter.
- Tillsätt smöret, en liten bit i taget. Vispa i 3–5 minuter när allt smör är tillsatt. Bli inte orolig om smörkrämen skär sig! Är den för kall, värm krämen över ett vattenbad i några sekunder och vispa sedan igen. Är den för varm, ställ skålen i kylen och vispa krämen när den har svalnat.
- Tillsätt vaniljextrakt och vispa ytterligare någon minut eller tills krämen är slät.