Smördegsfingerkakor
Smördegsfingerkakor
8 ingredienser
Kakor av smördeg formade till läskiga fingrar. Roliga till Halloween!
Ingredienser
- 0,75 dl strösocker
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljextrakt
- 2 ägg (1 ägg + 1 äggula. Spara den överblivna vitan till att pensla kakorna)
- 115 g smör, rumstempererat
- 4,5 dl vetemjöl
- 1-2 tsk kakao, att borsta kakorna med
- 25-30 sötmandlar, delade på mitten (på längden)
Gör så här
- Blanda strösocker, florsocker, vaniljextrakt, det hela ägget samt äggulan i en stor skål. Blanda väl.
- Rör i det mjuka smöret. Tillsätt mjöl och rör till en jämn deg. Knåda degen lätt, slå in i plastfolie och lägg in i kylen cirka 1 timme.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Ta en liten bit deg och rulla ut små "fingrar" av degen. Gör dem långa och smala som häxfingrar.
- Nyp till dem här och där så att de blir lite ojämna och gör skåror i dem med en kniv.
- Lägg kakorna på ett bakplåtspapper och pensla med äggvita. Tryck i en halv mandel på toppen av varje kaka (mandeln ska föreställa nageln).
- Ställ in plåten med kakor 10 minuter i kylen.
- Grädda ungefär 10-12 minuter eller tills de är något gyllenbruna. Låt svalna.
- Måla smördegsfingrarna med en pensel och kakao.