Chokladkaka med glasyr

Baka till halloween
Foto: TV4
Linda Lomelino
Linda Lomelino

Chokladkaka med glasyr

43

12 steg att laga

11 ingredienser

Linda Lomelinos maffiga chokladkaka med glasyr. Dekorera med orange glasyr och grön marsipan till halloween!

Ingredienser

Chokladkaka

  • 225 g smör
  • 0,75 dl kakao
  • 2,5 dl kaffe (eller vatten)
  • 4,75 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 2 ägg (stora)
  • 0,75 dl gräddfil

glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 1-3 msk mjölk
  • ev hushållsfärg (eller pastafärg)

Gör så här

  1. Chokladkaka
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer cirka 2 liter smet, ställ åt sidan.
  3. Blanda smör, kakao och kaffe/vatten i en kastrull och värm tills smöret har smält. Ställ kastrullen åt sidan så länge.
  4. Blanda mjöl, socker och bikarbonat i en skål.
  5. Tillsätt smörblandningen och rör eller vispa till en slät smet.
  6. Tillsätt ägg och gräddfil och rör till en jämn smet.
  7. Häll smeten i formen och grädda ungefär 50-60 minuter.
  8. Låt svalna i formen cirka 20 minuter innan du stjälper upp den på ett galler.
  9. Glasyr
    Häll upp florsocker i en skål. 
  10. Tillsätt en matsked mjölk i taget tills önskad konsistens uppnås. 
  11. Tillsätt eventuellt karamellfärg eller pastafärg.
  12. Häll glasyren över kakan.