Choklad- och espressotårta
Choklad- och espressotårta
16 ingredienser
Ingredienser
Chokladbotten
- 75 g smör
- 4,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl kakao
- 1,5 tsk bakpulver
- 1,5 tsk bikarbonat
- 3,75 dl strösocker
- 2 ägg
- 2,25 dl mjölk
- 1,5 dl starkt hett kaffe (eller kokande vatten)
Choklad- och espressofrosting
- 200 g mörk choklad 70 %
- 300 g smör, rumsvarmt
- 1,5 dl kakao
- 0,5 tsk vaniljpulver (eller fröna från 1 vaniljstång)
- 4 msk espresso (eller starkt kaffe eller 4 msk vispgrädde)
- 3,5-4 dl florsocker
Dekoration
- marsipan
Gör så här
Chokladbotten
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smörj och bröa två bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.
- Fördela smeten jämnt i formarna.
- Grädda bottnarna i 30–35 minuter.
- Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.
Choklad- och espressofrosting
- Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna till rums- temperatur.
- Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn. Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret.
- Tillsätt espresso, kaffe eller grädde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.
Sätta ihop tårtan
- Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar. lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
- Bred ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre bottnar. lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner.
- Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan.
- Låt tårtan stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills frostingen har stelnat något.
- Skålen med frosting kan stå framme under tiden.
- Bred resten av frostingen över hela tårtan i ett jämnt lager.
- Dekorera med pumpor tillverkade av marsipan eller sugarpaste.