Leilas vaniljkräm

Leila Lindholm

Leilas vaniljkräm

6 ingredienser

20 m

Hemmagjord vaniljkräm är underbart gott. Prova Leilas recept på vaniljkräm!

Hemlagad vaniljkräm är lätt att lyckas med om man bara håller ögonen öppna. Det svåraste momentet är nämligen när man ska sjuda vaniljkrämen så att den reder. När krämen tjocknat måste man snabbt hälla över den i en kall skål.

Se Leila Lindholm laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl standardmjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 7 äggulor (ekologiska)
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Gör så här

  1. Dela din vaniljstång på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
  3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
  4. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.