Skånsk äpplekaka

Skånsk äpplekaka
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Skånsk äpplekaka

9 ingredienser

1h

Till denna äppelkaka använder man farinstekt ströbröd och kavring. Kakan blir riktigt saftig och god!

Ingredienser

portioner
  • 2 dl ströbröd, vitt
  • 1 dl kavring, mixad
  • 1 dl smör, skirat
  • 0,5 dl brunt farinsocker
  • 5 Ingrid Marie äpple
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk äppeljuice
  • 1 kanelstång
  • 100 g smör

Gör så här

  1. Mixa kavringen och blanda med ströbrödet. Värm upp en stekpanna och lägg i smöret. Stek brödet, tillsätt därefter farinsockret och knaperstek sedan.
  2. Skala, kärna ur och tärna äpplena grovt. Spara skal och kärnhus.
  3. Lägg skal och kärnhus i en kastrull med socker, äppeljuice och kanelstång. Låt koka tills det tjocknar och sila sidan bort skräpet.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Koka de grovt tärnade äpplena i den silade lagen tills de mjuknar.
  5. Varva brödet med äpplekompotten i cirka 12x4 centimeter stora springformar och avsluta med hyvlat smör. Baka i ugn 175 grader i cirka 30 minuter.