Äppelkaka med mazarinbotten

johan hedberg

Äppelkaka med mazarinbotten

17 ingredienser

Mazarinkaka med kanel- och sockerstekta äpplen. Serveras med vaniljgrädde.

Ingredienser

Mazarinbotten

  • 250 g mandelmassa (50 % mandel, 50 % socker)
  • 120 g smör, rumstempererat
  • 175 g ägg [3 st]
  • 30 g vetemjöl [0,5 dl]

Fyllning

  • 4 äpplen
  • 2 msk smör
  • citron, lite
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm malen kanel

Crème Pâtissière

  • 200 g standardmjölk
  • 50 g vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 60 g strösocker
  • 3 äggulor
  • 10 g vetemjöl
  • 10 g majsstärkelse
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa mandelmassa och smör tills det är helt klumpfritt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa in det i massan. Vispa inte för fort eftersom man inte vill ha i en massa luft i onödan.
  3. Sikta ner och vänd i vetemjölet.
  4. Fyll en ugnsfast form med massan. Den ska vara cirka 2 cm tjock. Grädda cirka 20 minuter eller tills massan är fast rakt igenom, men inte torr.
  5. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tärningsstora bitar.
  6. Hetta upp en stekpanna och lägg i smöret. När det börjar fräsa har man i äppelbitarna, pressar över några droppar citron och strör över sockret.
  7. Stek runt om tills äppelbitarna mjuknat en aning men fortfarande har tuggmotstånd. Pudra över kanelen och ta av dem från värmen.

Crème Pâtissière

  1. Häll ner mjölk och grädde i en kastrull.
  2. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg ner skrapet men även stången i kastrullen med vätska.
  3. Hetta upp vätskan på medelvärme tills den börjar koka. Häll då över allt i en mugg, täck med plast och ställ in i kylen över natten. På det här viset kan mjölken i lugn och ro dra ur all smak ur vaniljen. Är det bråttom kan man använda det redan efter en timmes vila. Det blir inte trist för det.
  4. Ta fram mjölken igen och häll ner i en kastrull. Värm på, men det behöver inte bli hett.
  5. Vispa äggulorna i en bunke. Gärna av metall. Tillsätt socker och mjöl och vispa till en slät smet.
  6. Häll ner vätskan i äggen men gör det genom en sil så att stora bitar och klumpar inte följer med. Vispa under tiden som du häller och fortsät med det tills det är en slät smet igen. Flytta smeten till en kastrull och placera den på en medelvarm platta.
  7. Ta en träslev och rör hela tiden. Du behöver inte vispa, men rör ända ner i botten hela tiden. Vad som nu händer är att vätskan stelnar och man vill ha en jämn process för att undvika klumpar.
  8. När krämen har tjocknat betydligt kan man sänka värmen, fortsätta röra och vänta ytterligare en minut. Vill man så passerar man krämen genom en finmaskig sill för att säkerställa att inga som helst klumpar återstår.
  9. Häll upp i en bunke, täck med plastfolie som läggs på ytan av vaniljkrämen och låt svalna.
  10. Vispa grädden och vänd ner den i den svalnade vaniljkrämen.
  11. Skär upp mazarinkakan i portionsbitar. Klicka över äppelbitarna och avsluta med en aning vaniljgrädde.