Krispig rabarber-och jordgubbspaj med kardemumma

Jennie Walldén porträtt KM

Krispig rabarber-och jordgubbspaj med kardemumma

11 ingredienser

35 minuter

Rabarber och jordgubbar under krispiga smulor på digestivekex, cornflakes och muscovadosocker. Kardemumman är pricken över i:et i denna smulpaj.

Ingredienser

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl digestivekex, krossade
  • 1 dl cornflakes, krossade
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1,5 tsk kardemummakärnor
  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 500 g rabarber
  • 250 g färska jordgubbar
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl strösocker
  • smör till form

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl, digiestivesmulor, cornflakessmulor och muscavadosocker. Mortla eller krossa kardemummakärnor och rör i smulblandningen.
  2. Lägg i smöret och jobba in det i smulorna med fingertopparna.
  3. Om rabarbern är grov, skala. Om den är späd så skiva direkt i 1 cm skivor. Dela jordgubbarna i kvartar. Lägg i en bunke och häll över potatismjöl och socker. Rör runt ordentligt.
  4. Smörj en pajform med smör och lägg i frukten. Toppa med smulorna. Grädda i 225 grader (varmluft) i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
  5. Servera gärna rabarber- och jordgubbspajen med vaniljgrädde, dvs grädde vispad med socker och urskrapad vaniljstång, vaniljpulver eller vanligt vaniljsocker.