Biskvier med marängsmörkräm och kola

Biskvier med marängsmörkräm och kola

Av: Holy Sweet

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

Chokladdoppade biskvier fyllda med marängsmörkräm och och kolasås "dulce de leche", som du gör på sötad kondenserad mjölk.

Om du inte har tid att koka kolakrämen så ta kolasås eller smaksätt din smörkräm med något annat, t.ex. fruktpuré, choklad, vanilj, pistage.

Ingredienser

Biskvibotten

  • 125 g strösocker
  • 60 g äggvita [2 st]
  • 250 g mandelmassa
  • salt

Marängsmörkräm med kola

  • 100 g äggvita
  • 200 g strösocker
  • 300 g osaltat rumstempererad smör
  • en rejäl nypa salt, gärna havssalt
  • 0,5-1 dl kolakräm (eller kolasås), här får man känna sig fram, konsistensen måste vara fast så att biskvierna går att stryka upp snyggt

Kolakräm

  • 1 förp kondenserad mjölk sötad

Till dekoration

  • choklad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Lös sockret i 30 g av äggvitan.
  3. Tillsätt rumstempererad mandelmassa (hemmagjord eller färdigköpt) och rör med vinge i hushållsassistent eller långsamt med elvisp tills smeten är slät.
  4. Tillsätt resterande äggvita lite i taget.
  5. Spritsa små rundlar på bakplåtspapper och grädda 12-14 minuter.
  6. Låt svalna helt.

Kolakräm

  1. Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en kastrull, täck med vatten och koka 2-3 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten! Ställ i diskhon, burken fortfarande i kastrullen och häll på kallt vatten. Låt svalna innan du öppnar burken. Klar!

Marängsmörkräm med kola

  1. Vispa äggvita, socker och salt för hand över vattenbad tills sockret löst sig helt och du har en len, lös marängsmet.
  2. Tag från värmen och fortsätt vispa i hushållsassistent eller med elvisp (utan att stanna) tills marängen är fast, fluffig och har svalnat.
  3. Tillsätt smör i kuber på medelhastighet tills allt smör är i och smeten är jämn. Kör då på hög hastighet tills krämen gått ihop och är jämn och fin.
  4. Tillsätt kolakräm eller annan smaksättning lite i taget, så att inte konsistensen blir för lös.
  5. Stryk eller spritsa marängsmörkrämen toppigt på dina biskvibottnar.
  6. Ställ kallt i 20 min och doppa sedan biskvierrna i smält choklad.