Lyxig chokladkaka med rödbetor

Lyxig chokladkaka med rödbetor
Foto: Green kitchen stories
Green kitchen stories
Green kitchen stories

Lyxig chokladkaka med rödbetor

66

10 ingredienser

Rödbetor i kaksmeten gör chokladkakan saftig och god. Söta med lite honung eller lönnsirap så behöver du inte använda mer socker.

Jag har bakat chokladkakor sedan jag var tonåring. När jag var som mest besatt bakade jag faktiskt två eller tre chokladkakor i veckan, så jag tror att jag är ganska erfaren på det här
området. Trots att den här kakan innehåller mycket mindre socker än chokladkakorna som jag bakade som tonåring har den mycket mer smak. Bli inte avskräckt av rödbetorna. De smakar inte alls konstigt – de rentav fördjupar chokladsmaken. /David, Green kitchen stories

Ingredienser

portioner1 kaka
  • 1,5 dl extra virgin olivolja
  • 1,25 dl lönnsirap (eller flytande honung)
  • 50 g mörk choklad 80 %, i bitar
  • 250 g råa rödbetor, rivna
  • 3 ägg
  • 200 g ljust dinkelmjöl [3,75 dl]
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 msk kakao
  • 0,5 krm havssalt
  • 1 msk riven kokos

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Värm upp oljan i en kastrull på mycket låg värme. Tillsätt lönnsirap och
    choklad och rör om tills chokladen har smält. Ta av från plattan.
  3. Tillsätt rivna rödbetor och rör om så att allt blandas. Vispa upp äggen i en liten
    skål och häll dem sedan i kastrullen.
  4. Sikta ner mjöl, bakpulver, kakao och salt i en annan skål och rör ner det i  rödbetssmeten.
  5. Smörj en sockerkaksform (20 cm), med eller utan hål, med lite olja. Strö kokosflingor på sidorna så att smeten inte fastnar.
  6. Häll kaksmeten i formen och grädda i 25–30 minuter, eller tills kakan har blivit lite mörk
    och sprucken ovanpå och fortfarande är aningen kladdig inuti.
  7. Låt svalna i 15 minuter, stjälp sedan upp kakan försiktigt ur formen. Kakan är fantastiskt god när den är varm, men man kan låta den svalna och förvara den i kylskåpet i 2–3 dagar.