Somrig sockerkaka med färska bär

1,5 h
8 - 10
Spela video Somrig sockerkaka med färska bär
Foto: Jenny Grimsgård

Den här kakan är ljuvlig på sommaren och älskad av både stora och små. Den går relativt
fort att göra och blir oftast godast när den har stått i kylskåpet över natten. Den
påminner lite om en seg kladdkaka i konsistensen och blir vansinnigt god med syrligheten
från bären /Emelie Holm

26 maj 2014
1,5 h
8 - 10

Du behöver

  • 90 g smör, rumsvarmt + smör till formen
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt (kan uteslutas om man använder saltat smör)
  • 500 g färska bär efter smak, t ex jordgubbar, blåbär och björnbär

till servering

  • glass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en pajform, cirka 25 centimeter i diameter.
  2. Vispa smör och socker med en elvisp eller köksassistent tills blandningen är fluffig och ljus.
  3. Tillsätt äggen ett i taget, sedan mjölk och vaniljpulver. Vispa tills alla ingredienser är blandade och smeten är jämn och fin.
  4. Sikta vetemjöl, bakpulver och eventuellt salt i en separat skål.
  5. Rör ner mjölblandningen i smeten och blanda till en jämn smet med slickepott.
  6. Fördela smeten i formen och placera ut bären jämnt över kakan. Har du jordgubbar kan du dela dem i mindre bitar.
  7. Grädda kakan i cirka 10–12 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare cirka 50 minuter tills kakan har fått en fin färg. Låt svalna. Servera med en klick glass.
Kommentera receptet

Fler goda recept