Smuldeg med havre, smör och socker som bas kan man variera i oändlighet. I det här receptet ville jag att det skulle knapra rejält, så lite grovhackade hasselnötter gjorde susen.
Ingredienser
Pajbotten
3 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
100 g smör, kallt och i små kuber
ca 3 msk vatten, kallt
Fyllning och smuldeg
ca 400 g färska björnbär
1 dl strösocker
1 dl rörsocker
2 msk majsstärkelse
1 citron, zest (det ytterska på skalet)
2,5 dl havregryn
1,25 dl vetemjöl
1,25 dl rörsocker
2,5 dl hasselnötter, grovhackad
1 tsk havssalt
100 g smör, kallt och i små kuber
Till servering
vaniljglass
Gör så här
Botten
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg mjöl, socker och smör i en matberedare och pulsa tills det blivit en jämn deg.
Häll i lite kallt vatten för att göra degen enkel att arbeta med.
Knåda ihop degen med händerna, lägg den i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
Smuldeg och fyllning
Rör ihop björnbär, socker, maizena och citronzest i en skål. Se till att bären täcks ordentligt med maizena.
Blanda havregryn, mjöl, socker, nötter och salt i en skål. Lägg i smöret och nyp in det tills smuldegen är jämn och fin.
Tryck ut pajdegen i bottnen av en pajform som är cirka 25 centimeter i diameter.
Lägg bärblandningen jämnt i pajformen.
Strö över smuldegen, den ska täcka bären.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter eller tills pajen har fått en härlig gyllenbrun färg. Låt svalna.