Choklad- och kokospaj

Choklad- och kokospaj
Foto: Jenny Grimsgård
Emelie Holm
Emelie Holm

Choklad- och kokospaj

7 ingredienser

30 min + kylning

Glutenfri och äggfri paj med frasig kokosbotten och krämig chokladganache. Sötad med kokossocker och agavesirap.

Recept från boken Sött utan vitt socker.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 50 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 1 dl kokossocker
  • 10 dl kokos, riven

Fyllning

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 250 g osötad mörk choklad
  • 0,5 dl agavesirap

Garnering

  • färska hallon

Gör så här

  1. Botten
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Blanda smör, kokossocker och en tredjedel av kokosen i en matberedare.
  4. Lägg i en skål och blanda ner resten av kokosen i smeten.
  5. Täck botten och kant på en pajform, cirka 18 centimeter i diameter, med smeten. Täck kanten med foliepapper, detta för att undvika att den blir bränd.
  6. Grädda i cirka 10 minuter eller tills bottnen har börjat få färg. Ta bort folien och grädda i ytterligare 3–4 minuter, eller tills kanten fått fin färg. Låt svalna.
  7. Fyllning
  8. Koka upp grädden i en kastrull. Hacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Häll över grädden och blanda tills all choklad har smält. Tillsätt agavesirapen.
  9. Häll fyllningen i pajskalet och låt pajen stelna i kylen några timmar eller över natten. Garnera pajen med hallon vid servering.