Mormors vinbärskaka

Alexandra Larsson

Mormors vinbärskaka

11 ingredienser

45 min

En underbar kaka som har en lite tjockare sockerkaksbotten, med en söt maräng och syrliga vinbär uppepå.
Denna vinbärskaka är min största favorit på mormors kakfat, vi brukar byta kakor med varandra, och då vill jag alltid byta till mig denna. Så fort jag plockat vinbär så åker jag upp med de till mormor, då vet jag vad som väntar sedan. Med 100 % kärlek med i baket så kommer även du lyckas med denna underbara kakan /Alexandra

Ingredienser

  • 50 g smör, smält
  • 3 äggulor, spara vitorna
  • 180 g strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 240 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk vatten, kokande
  • 1,5 dl mjölk
  • 2-3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl röda vinbär, frysta går bra

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
  4. Blanda i det kokande vattnet, mjölk, vaniljsocker i äggsmeten.
  5. Sikta ner mjölblandningen, och blanda till sist i smöret.
  6. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper.
  7. Häll smeten i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen ca 12-15 min.
  8. Under tiden kakan är i ugnen, vispa äggvitorna hårt, på låg hastighet. Blanda försiktigt i sockret och vaniljsocker. Vänd i vinbären.
  9. Ta ut kakan ur ugnen, och vrid upp graderna till 250.
  10. Bred ut marängen över kakan och grädda ca 5 min, längst upp i ugnen, tills marängen fått fin färg. Låt kakan bli kall innan du skär den i bitar.