Nudlar med salladslöksolja

Nudlar med salladslöksolja
Foto: TV4/ Christin Kashou
Christin Kashou
Christin Kashou

Nudlar med salladslöksolja

8 ingredienser

30 m

”Detta är en väldigt simpel, smakrik och klassik nudelrätt från Shanghai. Salladslöksoljan går att förbereda innan och plocka fram när det är dags att äta.” /Christin Kashous

Ingredienser

portioner
  • 6 salladslökar
  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk kinesisk soja (mörk)
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk japansk soja
  • 300 g vetenudlar (tunna)

Servering

  • salladslök
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Skär salladslöken i tunna strimlor, separera den vita och den gröna delen.
  2. Börja med att steka den vita delen i oljan på medelhög värme tills salladslöken mjuknat något. Addera därefter den gröna delen och stek i ytterligare 20 minuter, men låt inte salladslöken brännas!
  3. Häll i soja och socker och rör runt tills sockret lösts upp. Fördela 1–2 msk salladslöksolja i fyra skålar.
  4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och fördela i skålarna.
  5. Blanda nudlarna med såsen och oljan. Toppa med både stekt och färsk salladslök samt koriander.
  6. Salladslöksoljan kan sparas i en försluten burk i rumstemperatur i upp till en månad.