Nudlar gjorda på mungbönsstärkelse

Nudlar gjorda på mungbönsstärkelse
Foto: TV4/ Christin Kashou
Christin Kashou
Christin Kashou

Nudlar gjorda på mungbönsstärkelse

15 ingredienser

2 h

”Liang fen är en kallnudelrätt som är gjord på stärkelse av mungbönor som vanligtvis serveras under sommaren tillsammans med en smakrik olja, soja och vinäger. Mungböns-gelén kokas upp och kyls ner och sedan skärs gelén till nudlar.” /Christin Kashous

Ingredienser

portioner
  • 5 dl vatten
  • 1 dl mungbönsstärkelse
  • 1 dl vatten

Sås

  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk svart risvinäger (chinkiang vinäger)
  • 0,25 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 3 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 0,5 grön chilifrukt, tunt skivade
  • 1 msk chiliolja
  • 1 tsk chiliflakes

Servering

  • 0,5 gurka
  • 1 msk jordnötter, hackade
  • 1 tsk rostade sesamfrön, både vita och svarta
  • 2 salladslökar, tunt skivade

Gör så här

  1. Förbered genom att ta fram en form (ca 20x15 cm) och en slickepott.
  2. Koka upp 5 dl vatten i en kastrull. Blanda mungbönsstäkelse med 1 dl vatten i en bunke tills det blivit en jämn smet.
  3. När det börjats bilda små bubblor i botten av kastrullen så sänk värmen och vispa vattnet i kastrullen samtidigt som du långsamt häller ner smeten. Fortsätt att vispa på låg värme tills blandningen blivit transparant och bubblor börjat dyka upp på ytan. Häll sedan blandningen i formen och skrapa ner allt med hjälp av slickepotten.
  4. Ställ in formen i kylen och låt stelna. Det tar vanligtvis 1–2 timmar.
  5. Blanda samman alla ingredienser till såsen tills sockret lösts upp.

Severing

  1. Strimla gurkan i tunna strimlor. Hacka jordnötter grovt.
  2. Ta ut den stelnade mungböns-gelén ur formen och skär till nudlar, ca 1x1 cm tjocka och ca 7 cm långa.
  3. Blanda samman nudlarna med såsen och gurkan. Toppa med rostade sesamfrön, jordnötter och salladslök.