Nudelwok med julskinka och krispig kål

28 röster
40 min
4
Nudelwok med julskinka och krispig kål

Krispig nudelwok med thaismaker gjord på julbordets rester som julskinka och kål. Jättegott och ett smart sätt att ta hand om det som blivit över från julbuffén.  

40 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 250 g risnudlar
  • 250 g brysselkål, i klyftor
  • 3 klyfta vitlök, finhackade
  • 4 cm färsk ingefära, finhackad
  • 1-2 röda chilifrukter, skivade
  • 1 rödlök, skivad
  • 2 stjälk grönkål, strimlade
  • 100 g vitkål, finstrimlad
  • 300 g julskinka, strimlad (tillagad med griljering)
  • 1 morot, i strimlor (använd potatisskalaren)
  • 1 kruka färsk koriander, blad plockade och stjälkar hackade

Sås

  • 4 msk ostronsås
  • 2 msk honung
  • 2 msk fisksås
  • 3 limefrukter, saften

Till servering

  • 4 ägg, stekta
  • 1 dl salta jordnötter, hackade
  • neutral matolja, till stekning

Gör så här

  1. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Kyl ner i iskallt vatten och låt rinna av i durkslag. Ställ åt sidan.
  2. Rör samman alla ingredienserna till såsen. Ställ åt sidan.
  3. Stek äggen i rikligt med olja.
  4. Värm wokpannan och tillsätt lite matolja.
  5. Fräs vitlök, ingefära och 2/3 av chilin i några sekunder.
  6. Stek brysselkålen tills den blivit lite brynt. Fös kålen lite åt sidan och häll på lite mer olja i mitten av pannan. Tillsätt rödlök och morot, låt fräsa i några minuter.
  7. Tillsätt ev mer olja i woken. Lägg skinka, vitkål, grönkål och korianderstjälkar i woken och låt fräsa i 1 minut.
  8. Tillsätt nudlarna och låt fräsa med i någon minut. Rör ner såsen och blanda väl.
  9. Toppa med stekt ägg, korianderblad, jordnötter och resterande röd chili. Servera genast!
  10. Glöm inte att matsortera skal från ägg och rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av din nudelwok. /Köket-redaktionen
21 december 2019