North Texas red chili med guacamole i tortillabröd

4 röster
3 h
4

Det här receptet bjuder på en smakrik chili med krämig guacamole och som serveras i hemgjorda tortillabröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
3 h
4
4 portioner

Du behöver

chili

  • 0,25 chipotlepeppar
  • 1 birdseyepepparfrukt
  • 1 jalapeñopepparfrukt
  • 1 anchopeppar, torkade
  • 2 klyftor vitlök, grovt hackade
  • 1 kg oxkött, skuret i centimeterstora tärningar
  • 1,5 msk mjöl
  • 1,5 msk chilipulver
  • 4,5 dl mörk oxbuljong
  • 2 burkar ljust öl (mexikanska Corona)
  • 0,5 msk spiskummin
  • 0,5 msk oregano
  • 0,5 msk korianderfrön, malda
  • majsmjöl (grovt)

Tortillas

  • 250 g vetemjöl
  • 4 g bakpulver
  • 1 krm salt
  • 10 g ister (eller smör)
  • 1,5 dl vatten (varmt)
  • olja

Guacamole

  • 3 avokado
  • 0,5 gul lök
  • 2 tomater
  • 3 msk koriander
  • 1 jalapeño
  • 1 lime
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 0,5 tsk salt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Chili
    Rensa bort stjälkar och frön från pepparn.
  2. Koka den torkade pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låt svalna.
  3. Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan.
  4. Fräs vitlöken mjuk och brun och lägg i grytan.
  5. Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg sedan ner i grytan.
  6. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
  7. Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet. Koka upp och låt chilin småkoka.
  8. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta och fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta 2-3 timmar. Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen, red den då med grovt majsmjöl.
  9. Tortillas
    Blanda mjöl, bakpulver och salt i stor skål. Nyp i fettet och blanda ihop ingredienserna.
  10. Tillsätt vatten långsamt och blanda med händerna för att göra en mjuk deg. Knåda på en mjölad yta tills degen är smidigt och elastiskt.
  11. Smörj toppen med olja, lägg tillbaka i skålen och låt vila, täckt, i 10 minuter.
  12. Dela degen i små bollar och kavla ut i storlek och tjocklek du föredrar. Stek brödet på båda sidorna tills det bubblat upp och fått färg.
  13. Guacamole
    Dela avokadon på mitten, ta bort kärnan och gröp ur avokadon. Mosa avokadon i en skål.
  14. Hacka lök, tomater, koriander och jalapeño och blanda med avokadon. Pressa i juicen från limen och den pressade vitlöken. Blanda ihop och smaka av med salt.
7 oktober 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...