Norsk mandelkaka

Norsk mandelkaka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Norsk mandelkaka

14 ingredienser

Denna mandelkaka har ljuvlig doft av kardemumma. För att baka den här kakan behöver du en kakform med 24 cm i diameter och försedd med löstagbar kant. Du kan servera kakan som den är eller med glass eller vaniljsås.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Deg:

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 3,33 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 150 g sötmandel, malen
  • 2,5 dl florsocker
  • 1 apelsin
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk malen kardemumma, stött
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 3 äggvitor
  • 1 äggula

Gör så här

  1. Deg: Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulan och vattnet. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner. Klä en form med 2/3 av degen. Degen ska gå ca 2 cm upp på formens kant. Låt formen stå kallt. Sätt ugnen på 175°.
  2. Fyllning: Blanda mandeln med florsocker, apelsinskal, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsmeten.
  3. Kavla ut resten av degen och sporra den i ca 1 1/2 cm breda remsor. Häll mandelsmeten i formen och lägg degremsorna som ett galler över fyllningen. Pensla degen med äggula. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, 40–50 minuter.