Nobisbröd i matberedare

0 röster
2
Nobisbröd i matberedare
Foto: TV4

Skär jästpaketet på diagonalen, så får du exakt 25 g jäst. Man jäser sin deg bekvämt i matberedaren med locket på plats. Om degen vill jäsa över i matberedaren kan man snabbt köra igenom den med ett par tag.

Visa mer
2

Du behöver

 • 14-15 dl vetemjöl
 • 2 dl grahamsmjöl
 • 1 msk salt
 • 1 tsk strösocker
 • 25 g jäst (1/2 paket)
 • 1 msk neutral olja
 • 6 dl kallt vatten
Finns i inköpslista

Gör så här

 1. Sätt i kniven eller degblandaren/degkroken i matberedaren. Lägg ca 14 dl vetemjöl och övriga torra ingredienser i skålen. Smula i jästen. Sätt på locket. Kör på hög hastighet tills allt blandats, ca 20 sekunder.
 2. Mät upp vattnet. Tillsätt olja och vatten genom matarröret medan maskinen snurrar för fullt, 20-30 sekunder, inte mer. Ta av locket. Strö på lite extra mjöl och peta ner det vid sidorna. Sätt på locket väl, täck matarröret med en handduk. Låt jäsa 1 1/2-2 timmar till dubbel storlek. Degen stiger och fyller matarröret. Jäser det för snabbt kan man starta maskinen och med ett par tag köra ner degen. Låt den sedan jäsa vidare.
 3. Arbeta igenom den färdigjästa degen 20-30 sekunder. Stjälp upp degen på bakbordet och arbeta i så lite extra mjöl som möjligt. Dela degen i 2 delar eller gör ett stort bröd. Kavla ut varje del till en stor oval kaka. Rulla ihop som en rulltårta och lägg rullen med skarven neråt på bakpappersklädd plåt. Böj rullen så att den nästan blir en krans. Skär ett par skåror med vass kniv. Täck med handduk och jäs ca 2 timmar.
 4. Grädda brödet 10 minuter i 275°. Stäng av värmen och grädda 20-25 minuter på eftervärmen, kortare tid om man gör två bröd. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
26 januari 2009

Laddar fler recept...