Oxgryta med nudlar

Oxgryta med nudlar
Foto: Fredrik sandin carlsson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Oxgryta med nudlar

0

4 steg att laga

16 ingredienser

1h

En härlig och rustig oxgryta med öl som reder sig själv på spisen. Grönsakerna i grytan kan varieras beroende på vad man råkar ha hemma för tillfället.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600 g grytbitar av oxkött
  • 1 gul lök, skivad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 1 förp krossade tomater
  • 33 cl öl
  • 2 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • salt
  • peppar (gärna vitpeppar)
  • 4 klyfta vitlök
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 6 steklökar
  • dragon, hackad, till servering
  • 2 förp nudlar

Gör så här

  1. Skala och skiva löken. Värm upp en stekpanna och bryn köttet i smör i omgångar. Lägg över i en gryta. Ta med löken och tomatpurén i sista omgången. Tillsätt sedan buljongen och vattnet, fräs ur pannan och häll i grytan.
  2. Tillsätt ölen, de krossade tomaterna, lagerbladen och vitlöksklyftorna (hela). Koka grytan sakta under lock i 45 minuter.
  3. Hacka morötterna, palsternackan och smålökarna i små bitar. Lägg i dem i grytan när köttet är nästan färdigt. Låt koka ett litet tag till.
  4. Koka upp vatten i en kastrull och koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen, häll sedan bort vattnet. Fördela nudlarna på tallrikar och lägg upp grytan. Strö över hackad dragon och servera.
TIPS!
läs mer
Pasta med mangold, parmesan och valnötter

Laga mat på nyårsresterna

Ta tillvara på alla rester i kylskåpet - massor av tips!

Läs mer