Charlotte russe
Charlotte russe
25 ingredienser
Ingredienser
Rulltårta:
- 3 ägg (stora)
- 1,5 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk vatten
Fyllning till rulltårtan:
- 1 dl vaniljkräm
- 2 dl hallonsylt
italiensk maräng:
- 2,5 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 4 äggvitor
- 0,33 dl strösocker
Vaniljmousse:
- 4 gelatinblad
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl matyoghurt, avrunnen
- 2 dl kvarg
- 2 msk florsocker
- 2 msk ca vanillinsocker
- 200 g italiensk maräng, cirka
Hallonmousse:
- 200 g hallonpuré [ca 350 g färska eller frysta hallon]
- 200 g italiensk maräng, cirka
Hallonsås:
- 0,5 l hallon
- florsocker (efter smak)
Garnering:
- hallon
- färsk citronmeliss
- florsocker
Gör så här
- Rulltårta:
- Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt vatten. Häll smeten på en plåt med bakpapper med uppvikta kanter. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakpapper. Lossa gräddningspappret. Låt kakan svalna.
- Bred på ett mycket tunt lager vaniljkräm och sedan ett tunt lager hallonsylt. Rulla ihop kakan från långsidan. Svep plastfilm runtom, förvara i kylen.
- Klä en rund tvåliters form med plastfilm. Skär rulltårtan i cirka 25 skivor. Klä formen med rulltårtsbitar strax innan fyllningarna tillagas.
- Italiensk maräng:
- Koka upp socker och vatten. Låt koka tills det bubblar och temperaturen är 121 grader, cirka 6-8 minuter. Vispa äggvitorna med 1/3 dl socker till styv maräng. Häll sockerlagen i marängen under vispning och vispa den kall.
- Vaniljmousse:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden, men inte för hårt. Blanda matlagningsyoghurt, Kesella, florsocker och vanillinsocker. Rör i grädden och hälften (c:a 200 g) av den italienska marängen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Blanda gelatinet med lite av vaniljsmeten. Vänd sedan snabbt ner blandningen i resten av vaniljsmeten. Fyll formen till hälften med vaniljmousse. Ställ kallt minst två timmar så att moussen stelnar. Gör hallonmoussen under tiden.
- Hallonmousse:
- Passera hallonen till puré. Tillaga sedan på samma sätt som vaniljmoussen. Häll hallonmoussen ovanpå den stelnade vaniljmoussen så att rulltårtsbitarna täcks. Ställ kallt.
- Hallonsås:
- Passera hallonen och blanda med florsocker. Stjälp upp desserten när den stelnat och garnera med hallon, citronmeliss och florsocker. Servera hallonsåsen till.