Nikkaluoktasoppa

0 röster
30 m
4
Nikkaluoktasoppa
Foto: Eva Hildén

Receptet är ur boken Köttälskarens nästan vegetariska kokbok av Eva och Matts Hildén, Mondial förlag.

Köttätarens nästa vegetariska kokbok - omslag

"Orten Nikkaluokta i Gällivare kommun är känd för en mättande och rustik soppa som smidigt nog heter just Nikkaluoktasoppa." /Eva och Matts Hildén

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 250 g nötfärs
  • 350 g vitkål
  • 1 msk smör
  • 2 msk senap (stark söt)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 12 dl vatten
  • 1 purjolök
  • 1 msk soja (kinesisk)
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, nymald

Servering

  • 1 dl persilja
  • bröd
  • smör
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Bryn färsen i smör. Lägg i senap, tomatpuré, lagerblad, smulade buljongtärningar och fräs ihop.
  2. Slå på vattnet och låt koka upp. Strimla kålen och skär purjolöken i skivor. Lägg i kål och purjolök. Låt puttra ca 10 minuter, kålen ska fortfarande vara spänstig.
  3. Häll i soja och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  4. Lägg upp soppan i skålar. Hacka persiljan och strö över. Servera med bröd och smör.
Tips!
Köttätarens nästa vegetariska kokbok - omslag

Receptet är ur boken "Köttälskarens nästan vegetariska kokbok"

7 oktober 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...