Nikkaluoktasoppa
Nikkaluoktasoppa
15 ingredienser
30 m
"Orten Nikkaluokta i Gällivare kommun är känd för en mättande och rustik soppa som smidigt nog heter just Nikkaluoktasoppa." /Eva och Matts Hildén
Ingredienser
- 250 g nötfärs
- 350 g vitkål
- 1 msk smör
- 2 msk senap (stark söt)
- 2 msk tomatpuré
- 1 lagerblad
- 2 hönsbuljongtärningar
- 12 dl vatten
- 1 purjolök
- 1 msk soja (kinesisk)
- 1 tsk salt
- svartpeppar, nymald
Servering
- 1 dl persilja
- bröd
- smör
Gör så här
- Bryn färsen i smör. Lägg i senap, tomatpuré, lagerblad, smulade buljongtärningar och fräs ihop.
- Slå på vattnet och låt koka upp. Strimla kålen och skär purjolöken i skivor. Lägg i kål och purjolök. Låt puttra ca 10 minuter, kålen ska fortfarande vara spänstig.
- Häll i soja och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
- Lägg upp soppan i skålar. Hacka persiljan och strö över. Servera med bröd och smör.