Rabarber- och vingelé

Rabarber- och vingelé
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nigella Lawson
Nigella Lawson

Rabarber- och vingelé

Av: Nigella Lawson

Från: Nigella - kort och gott

5 ingredienser

7h 30 min

Det här blir en otroligt vacker, rosaröd gelé.

Ingredienser

  • 1 kg rabarber
  • 340 g strösocker
  • 0,5 l vatten
  • 75 cl vitt vin
  • 10 gelatinblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190°.
  2. Skala rabarbern om det behövs och skär den i 2-3 centimeter stora bitar Lägg bitarna i en stor ugnssäker form, 20x30x5 centimeter blir perfekt.
  3. Strö över sockret, häll på vatten och täck med folie eller lock. Baka i ugnen i 1 timme, ta ut formen och låt kallna.
  4. Sila av saften i en stor kanna. Låt rabarbern rinna av ordentligt, men pressa inte massan, då blir saften grumlig. Häll i vin i kannan så att det blir 1.5 liter vätska. Smaka av med mer socker om det behövs.
  5. Smörj en geléform eller kakform med lite neutral olja. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten tills det mjuknar. Värm ett par deciliter av rabarbervätskan tills den nästan kokar och ta sedan av den från värmen.
  6. Krama ur gelatinet och vispa ner i vätskan. När gelatinet är löst ska resten av vätskan i. Rör noga.
  7. Häll upp i formen och ställ dem i kylen minst 6 timmar så gelén kallnar och stelnar.