Pasta

Nigella Lawson

Pasta

3 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 400 g mjöl (pastamjöl 00 eller vetemjöl special)
  • 0,5 krm salt
  • 4 ägg

Gör så här

  1. Häll mjölet (med saltet) i en skål och knäck äggen i den, eller gör en mjölhög på bakbordet och lägg äggen i den. Jag brukar inte bry mig om att vispa dem innan jag tillsätter dem till mjölet, men om du vill så gör det. Hitta ditt eget sätt att göra degen. Det enda du behöver göra är att blanda samman mjöl och ägg, sedan knåda blandningen tills allt går ihop till en sidenblank deg. Att knåda innebär bara att du trycker degen ifrån dig med handflatan och sedan drar den mot dig igen. Om du har en hushållsmaskin med degkrok använder du den, men jag tycker inte att det går snabbare att få ihop degen med den. Du får heller inte den avkopplande tillfredsställelsen att göra den för hand.
  2. När pastadegen är sidenglänsande och smidig formar du den till en boll, täcker den med en kökshandduk och låter den stå i 30 minuter till 1 timme. Sedan tar du fram pastamaskinen, läser instruktionerna och sätter igång. Först två tips: skär till den bit som ska dras genom maskinen och kör den på nr. 1 flera gånger, vik degen på mitten och kör den genom springan igen efter varje gång. När pastadegen har körts ett par gånger genom inställning nr. 1, kör du den genom de andra inställningarna i maskinen innan du till slut vevar den genom tagiliatelleskäraren. Och jag tycker att pastabanden som skurits till tagliatelle blir bättre om du låter dem hänga över en stolsrygg eller någon annanstans för att torka en stund (det räcker med 10 minuter).
  3. När du kokar pastan ska du ha massor med kokande, saltat vatten och börja känna efter om pastan är klar så snart vattnet har börjat koka igen sedan du lagt i den. Använd ungefär en tredjedel av köttbullarna i sin sås att röra ihop med den färdigkokta och avrunna pastan och häll sedan resten av köttbullarna över alltihopa. Det här är gudaspis: mat som gör att du lyckligt och väl tar dig igenom vintern.