Nigellas Crème brûlée

Nigella Lawson

Nigellas Crème brûlée

5 ingredienser

1 h 15 m

Recept på klassisk crème brûlée med bränt socker.

Ingredienser

portioner
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 8 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 6 msk rörsocker

Gör så här

  1. Ställ en 20 cm stor rund form i frysen i minst 20 minuter. Fyll halva vasken med kallt vatten. Det här är bara en försiktighetsåtgärd om krämen ser ut att skära sig, i så fall ställer du snabbt ner kastrullen i det kalla vattnet och vispar krämen. Jag säger inte att den kommer att skära sig. Med så många äggulor i den mäktiga krämen tjocknar den snabbt och lätt, men för mig känns det alltid bättre om jag har hällt upp vatten.
  2. Häll grädde och vaniljstång i en kastrull och låt det nå kokpunkten, men det får inte koka.
  3. Vispa äggulor och strösocker i en skål och rör ner vaniljgrädden under omrörning, med vaniljstången kvar. Skölj ur kastrullen och torka den och häll smeten i den. Sjud på medelvärme (eller lägre, om du är ängslig av dig) tills krämen tjocknar, det tar ungefär 10 minuter. Det här ska bli en god och fluffig kräm så sluta inte när den fortfarande har rinnig konsistens. Kom ihåg att du har en hel vask full med vatten att ställa kastrullen i om den ser ut att skära sig.
  4. När krämen är tillräckligt tjock tar du ur vaniljstången, tar formen ur frysen och häller krämen i den iskalla formen. Låt krämen svalna och ställ den sedan i kylskåpet så att den blir helt kall. Strö på råströsocker, sked för sked, och bränn sockret med en blåslampa tills det har bildats ett sköldpaddsfärgat skal som täcker krämen.
  5. Ställ tillbaka formen i kylskåpet om du vill, men ta ut den minst 20 minuter innan den ska serveras. Då ställer du den på bordet och med hjälp av en sked och okontrollerad glupskhet knäcker du skalet och dyker ner i den sammetslena vaniljprickiga krämen under. Slut på pratet - ät!