Jordgubbsglass

3h 25 min
10
Jordgubbsglass
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Bara fantasin sätter gränser för vad du kan smaksätta din glass med. Den här varianten med jordgubbar är farligt god!

27 maj 2011
3h 25 min
10

Du behöver

  • 500 g jordgubbar
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl standardmjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 10 äggulor
  • 2 msk pressad citron
  • 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Rensa och dela jordgubbarna grovt. Lägg dem i en bunke och strö över lite extra socker, cirka 2 matskedar. Låt stå och dra en stund.
  2. Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur kornen och lägg både korn och stång i mjölkblandningen.
  3. Värm tills den nästan börjar koka, ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen dra i 20 minuter.
  4. Vispa äggulor och 2 deciliter socker pösigt.
  5. Fiska upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll blandningen över äggulorna under konstant vispande.
  6. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, ställ kastrullen på spisen och värm blandningen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll sedan blandningen i en bunke där den får svalna.
  7. Kör jordgubbarna till grovt mos i en matberedare. Häll ner i den svalnade äggblandningen tillsammans med citronsaften.
  8. Frys i glassmaskin eller i en vanlig frys. Om du väljer frysen tar du ut blandningen efter en timme och kör den några varv i matberedaren. Häll tillbaks och frys ytterligare en timme innan du på nytt kör blandningen i matberedaren. Frys igen tills glassen är genomfryst.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept