Senapsfylld strömming med potatispuré

Niclas Wahlgren

Senapsfylld strömming med potatispuré

15 ingredienser

Senapsfylld strömming med potatispuré, rårörda lingon och skirat smör. En skärgårds klassiker! /Niclas Wahlgren

Ingredienser

portioner

Strömming

  • 600 g strömmingsfilé
  • 1 dl grovkornig senap (eller efter smak)
  • 0,5 dl dill, hackad
  • 0,5 dl persilja, hackad (spar lite till garnering)
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd

Potatispuré

  • 6 potatisar av mjölig sort
  • 1-2 dl standardmjölk
  • 50 g smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • muskot (efter smak)

Till servering

  • 1 citron, delad i 4 delar
  • rårörda lingon
  • smör, skirat

Gör så här

Strömming

  1. Lägg strömmingsfiléerna med skinnsidan ner och salta och peppra lätt.
  2. Bred senap och finhackad dill över filéerna och lägg ihop två och två med senapsdillen mot varandra.
  3. Pensla lätt med uppvispat ägg.
  4. Vänd sen runt i ströbrödet tills varje sida är väl täckt.
  5. Stek i smör på medelvärme ca 2 minuter på varje sida.

Potatispuré

  1. Skala och koka potatisen i 25 minuter.
  2. Smält smöret i en kastrull tillsammans med mjölken.
  3. Vänd sen ner smör och mjölk över potatisen och rör till en fin puré.
  4. Smaka av med salt, peppar och muskot.
  5. Serveras med rårörda lingon och skirat smör.